Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Το διατηρητέο κτήριο της Παλαιάς Αγοράς του Πύργου που σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο, ένα πραγματικό στολίδι της πόλης, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο, λίγα βήματα από τη κεντρική πλατεία, αγκαλιασμένο από τις οδούς Καραϊσκάκη, Κρεσταινίτου, Μεταξά και Πετραλιά.
Το κτήριο αποτελείται από τρία τμήματα, ένα κεντρικό και δύο πλευρικά, που διατάσσονται συμμετρικά σε τονισμένο τον επιμήκη άξονα και προσανατολισμό Β – Ν. Κάθε τμήμα ενέχει από ένα αίθριο, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα εσωτερική διάρθρωση. Οι κλειστοί χώροι του κτιρίου βρίσκονται γύρω από αυτά τα αίθρια, ενώ τα πλευρικά τμήματα σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό σχήμα “Π.
Το βόρειο τμήμα (οδός Κρεσταινίτου) και το νότιο (οδός Πετρελιά) είχαν καταστήματα που πλαισίωναν το αντίστοιχο αίθριο προς το οποίο είχαν όψη, όπως φαίνεται στην κάτοψη. Στο νότιο αίθριο βρισκόταν η κρεαταγορά, στο βόρειο η ψαραγορά και στο κεντρικό ήταν η λαχαναγορά.
Η μορφή και τα χαρακτηριστικά του κτηρίου υποδηλώνουν έντονα την εμπλοκή του διακεκριμένου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ ή, εναλλακτικά, μιας ομάδας συνεργατών του.
Η προσεκτική μελέτη των λεπτομερειών των όψεων αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση με τα γειτονικά κτίρια, τα οποία φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τις αρχιτεκτονικές επιλογές του Τσίλερ.
Τα αναγεννησιακά στοιχεία που ενσωματώνει το καθιστούν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και όμορφο κέλυφος, ενώ διακρίνουμε την επιρροή που άσκησε το κτήριο στην αρχιτεκτονική του αστικού ιστού.
Η λειτουργία του χώρου ως αγορά διήρκεσε έως την δεκαετία του 1960 ενώ η μετατροπή του σε μουσείο, η οποία ετέθη για πρώτη φορά το 1962 ήταν μια αργή διαδικασία και προσπάθεια που διήρκησε αρκετό διάστημα για να τελεσφορήσει μόλις το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 2010.
Γεννημένος στη Σαξωνία το 1837, ο Ερνστ Τσίλλερ σπούδασε αρχιτεκτονική στη Δρέσδη και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στη Βιέννη. Το 1861, ο Τσίλλερ ήρθε στην Αθήνα για να επιβλέψει την κατασκευή της Ακαδημίας Αθηνών, ένα έργο που σημάδεψε την αρχή μιας μακράς και παραγωγικής καριέρας στην Ελλάδα. Ο Τσίλλερ, με το πλούσιο και πολυεπίπεδο έργο του, άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην αρχιτεκτονική της Ελλάδας,