Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Η θρησκευτική ιστορία της Πελοποννήσου, και κατ’ επέκταση της Ηλείας, κατά την ύστερη αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή μετάβαση από την ειδωλολατρία στον χριστιανισμό, μια διαδικασία που διήρκεσε αρκετούς αιώνες και επηρεάστηκε από κοινωνικούς, γεωγραφικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η άφιξη νέων πληθυσμών, επέφερε περαιτέρω θρησκευτικές και πολιτισμικές αλλαγές, διαμορφώνοντας ένα σύνθετο θρησκευτικό τοπίο. Οι Σλάβοι επί παραδείγματι κατά την εγκατάσταση τους στην Πελοπόννησο και την Ηλεία έφεραν μαζί τους την καύση των νεκρών, την χειροποίητη κεραμική, την πασσαλόπηκτη ημιυπόγεια οικία, καθώς και την καλλιέργεια της γης με τη μέθοδο της διά πυράς εκχέρσωσης.
Μετά την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο χριστιανισμός εξελίχθηκε στον θεμελιώδη παράγοντα συνοχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αν και η εξάπλωσή του στην επικράτεια δεν ήταν ομοιόμορφη. Μόλις τον 7ο αιώνα, η ειδωλολατρία υποχώρησε από τα αστικά κέντρα, επιβιώνοντας για κάποιο διάστημα στις απομακρυσμένες περιοχές της.
Ως προς την εκκλησιαστική οργάνωση, η Ήλιδα διέθετε επισκοπική έδρα ήδη από τα μέσα του 4ου αιώνα, η οποία υπαγόταν στην εκκλησιαστική μητρόπολη της Κορίνθου. Στη νότια στοά τής αρχαίας αγοράς της Ήλιδας βρέθηκε ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρικό σχέδια που ανήκει πιθανότατα σε παλαιοχριστιανική βασιλική που και χρονολογείται στο β’ μισό τού 5ου αιώνα. Στην αρχαία Ολυμπία, στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., το κτίριο που ήταν γνωστό ως εργαστήριο του Φειδία, το οποίο βρισκόταν εκτός του δυτικού τοίχους της Άλτεως, απέκτησε νέα χρήση ως παλαιοχριστιανική βασιλική.
Όπως προκύπτει από την ιστορική και αρχαιολογική ανάλυση, η επισκοπή Ωλένης εμφανίζεται στα μέσα του 8ου αιώνα και σύντομα αναλαμβάνει δικαιοδοσία σε μια περιοχή που κατά βάση ταυτίζεται με τον σημερινό νομό Ηλείας. Η επισκοπή Ωλένης διαγράφει ιστορική πορεία που εκτείνεται ως την οθωμανική κατάκτηση της Δυτικής Πελοποννήσου το 1460 και επιβιώνει ως τις ημέρες μας. Αν και η Ώλενα δεν αναφέρεται ως πόλη στις πηγές, αλλά αποκλειστικά ως το κέντρο της επισκοπής, τα ερείπια ενός τείχους με πύλη στην περιοχή μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεσαιωνικού οικισμού .
Αργότερα, η φραγκοκρατία σηματοδότησε την εισαγωγή του λατινικού δόγματος στην περιοχή, οδηγώντας στην ίδρυση νέων ναών και μονών και στην ανάπτυξη της δυτικής εκκλησιαστικής τέχνης, αφήνοντας το στίγμα της και στην Ηλεία ως κέντρο του πριγκιπάτου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των γοτθικών ναών της Αγίας Σοφίας Ανδραβίδας, του καθολικού της Μονής της Παναγίας της Βλαχέρνας στην Κυλλήνη και του ναού της Παναγίας της Μονής Ίσοβας στην Τρυπητή του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων.
Στη θεματική αυτή ενότητα παρουσιάζονται οι παλαιοχριστιανικοί και βυζαντινοί ναοί της Ηλείας, αντικείμενα από το λειτουργικό εξοπλισμό τους αλλά και προσωπικά αντικείμενα λατρείας. Επίσης πραγματεύεται τα έθιμα ταφής των Βυζαντινών Ηλείων μέσα από τις ταφικές πλάκες και τα κτερίσματα που έχουν έρθει στο φως.
Κοσμείται με σχηματοποιημένα ανθέμια, έλικές και φύλλα.
Ήλιδα. 4ος – 5ος αι. μ.Χ.
Το σώμα φυλόσχημο. Η λαβή ανασηκώνεται και απολήγει σε κεφαλή ζώου.
Πρώϊμη βυζαντινή περίοδος (5ος-7ος αι. μ.Χ.)
Περίοδος Κομνηνών, 1081-1185
Στη μία όψη απεικονίζεται ο Χριστός σε νεανική ηλικία και στην άλλη όψη ο αυτοκράτορας. Φορά λώρο, την επίσημη δηλαδή ενδυμασία του αυτοκράτορα και κρατά σφαίρα με σταυρό. Το χρυσό βυζαντινό νόμισμα ήταν το δολάριο του Μεσαίωνα. Είτε πρόκειται για τον σόλιδο των πρώτων βυζαντινών αιώνων, είτε για το υπέρπυρο των μεσοβυζαντινών χρόνων, το χρυσό νόμισμα υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας η πλέον σταθερή αξία, με κύρος αδιαπραγμάτευτο.
Ιουστίνος Β‘, αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 565 έως το 578
Κόπηκαν σε νομισματοκοπείο της Κωνσταντινούπολης. Στην μπροστινή όψη τους απεικονίζουν τον Χριστό και στην πίσω, τον εκάστοτε αυτοκράτορα. Τα νομίσματα βρέθηκαν θαμμένα σε σπίτι στη περιοχή της αρχαίας Ήλιδας, όπου ο κάτοχός τους τα έκρυψε μετά το 578, προφανώς για να τα σώσει από επερχόμενο κίνδυνο.
Ο κίνδυνος συνδέεται με τη διείσδυση των Σλάβων που προκάλεσε αναταραχές στην περιοχή και σηματοδότησε το οριστικό τέλος στην υπερχιλιετή ιστορία της πόλης της Ήλιδας.