Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Το 1458 σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή για την Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης της Ηλείας, με την οριστική κατάκτησή της από τον Μωάμεθ Β΄ και την ίδρυση του σαντζακιού του Μοριά. Έκτοτε, για περίπου τέσσερις αιώνες, η Ηλεία αποτέλεσε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, βιώνοντας τις διοικητικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές που επιβλήθηκαν από τους νέους κυρίαρχους. Ωστόσο, η κυριαρχία αυτή δεν ήταν συνεχής, καθώς μεσολαβούν δύο περίοδοι ενετικής κατοχής (1463-1479 και 1685-1715), οι οποίες σηματοδοτούν αλλαγές στη διοίκηση και τις σχέσεις με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, επηρεάζοντας και την Ηλεία.
Οι Οθωμανοί κυρίαρχοι, αναγνωρίζοντας την οικονομική της σημασία λόγω των πλούσιων γεωργικών της πόρων, κατέταξαν την Ηλεία ως τον σημαντικότερο καζά από τους πέντε στους οποίους διαίρεσαν διοικητικά την Πελοπόννησο. Εφάρμοσαν άμεσα κεντρικό έλεγχο μέσω του τιμαριωτικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο η γη ανήκε στον σουλτάνο ή σε Οθωμανούς αξιωματούχους, διαχωρίζοντας τους κατοίκους σε προνομιούχους “πιστούς” και σε “άπιστους” ραγιάδες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η ενότητα παρουσιάζει τη λειτουργία των αγροτικών πρωτίστως οικισµών της περιοχής στο πλαίσιο της οθωµανικής αυτοκρατορίας, καθώς και επιµέρους όψεις του καθηµερινού βίου σε αυτούς. Τα εκθέματα αφηγούνται τη ζωή στην ενετοκρατούμενη και τουρκοκρατούμενη Ηλεία. Πρόκειται για κατάλοιπα των θρησκευτικών κοινοτήτων που συνοικούν στην Ηλεία την περίοδο αυτή, αντικείμενα που µαζί µε τα προϊόντα που διακινούνται, υποδεικνύουν την ύπαρξη εδώ µιας πολυπολιτισµικής κοινωνίας που επικοινωνεί εµπορικά και πολιτισµικά µε τα άλλα κέντρα της αυτοκρατορίας ή και µε τη ∆ύση.
Η Ηλεία είναι ένα χωνευτήρι λαών και θρησκευμάτων στο οποίο ζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Έλληνες, Οθωμανοί, Εβραίοι, Αλβανοί. Ένας κόσμος που για τους Τούρκους κυρίαρχους αποτελείται από γκιαούρηδες (Έλληνες), γιους του Οσμάν (Οθωμανούς) και τσιφούτες (Εβραίους).
Αλλά και οι Ενετοί στον κόσμο αυτό δεν παύουν ποτέ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Εκτός όμως από τους διαφορετικούς λαούς που συμβιώνουν, ξένα πολιτισμικά στοιχεία φτάνουν επίσης στην περιοχή μας μέσω του εμπορίου που αναπτύσσει η Ηλεία με την Ιταλία, το ενετοκρατούμενο Ιόνιο και τις άλλες περιοχές της αυτοκρατορίας.
Οι επιγραφές που εκτίθενται, τα νομίσματα και τα κεραμικά σκεύη εργαστηρίων της Ανατολής και της Δύσης, δείχνουν τη συμβίωση των λαών και τις επαφές της Ηλείας με τον ευρύτερο κόσμο της Μεσογείου.