Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, έχοντας ως θεμέλιό της την άρτια μουσειολογική και μουσειογραφική τεκμηρίωση και προσέγγιση, απευθύνεται στον επισκέπτη με ανθρωπο – ιδεοκεντρικές θεματικές ενότητες, με σύντομα και εύληπτα κείμενα και πρωτότυπο ερμηνευτικό υλικό.
Το υλικό κάθε χρονικής περιόδου (προϊστορικά, ιστορικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια) συσχετίζεται με τις εξής θεματικές ενότητες: Οικισμοί, θρησκεία, άνθρωποι/ ιδέες/ αντικείμενα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους κατοίκους της Ηλείας και την καθημερινότητά τους, διαχρονικά.
Η ενότητα των Προϊστορικών αρχαιοτήτων ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο στον αρχαίο κόσμο της Ηλείας και της Πελοποννήσου ευρύτερα. Μέσα από τα εκθέματά της, ανακαλύπτουμε την ιστορία και τον πολιτισμό των πρώτων κατοίκων της περιοχής, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την πτώση του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Η ενότητα εστιάζει στις διαδικασίες σχηματισμού και μετασχηματισμού των κοινωνιών στις πόλεις-κράτη. Η περίπτωση της Ήλιδας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς η άφιξη των Δωριέων σηματοδότησε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών. Η δημιουργία του ηλειακού κράτους, που περιελάμβανε τις περιοχές της Κοίλης Ήλιδας, της Ακρώρειας, της Πισάτιδος και της Τριφυλίας, αποτέλεσε το αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας περιόδου στην ιστορία της περιοχής
Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού σηματοδότησε τη μετάβαση από την αρχαιότητα στον μεσαίωνα και την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η διάδοση του Χριστιανισμού κατά τον 6ο αιώνα ενώνει πολιτισμικά την Ηλεία με το υπόλοιπο Βυζάντιο.
Η Βυζαντινή κοινωνία, με την ισχυρή της διοίκηση, την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ελληνικό πολιτισμό ως θεμέλια, διατήρησε τη συνοχή της για αιώνες.
Παρά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, η βυζαντινή παράδοση συνέχισε να ζει και να επηρεάζει την Ευρώπη και την Ανατολή, κυρίως μέσω της Παλαιολόγειας Αναγέννησης, μιας περιόδου πολιτιστικής ακμής.
Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς σημάδεψε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έφερε ριζικές αλλαγές στον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, η Οθωμανική κυριαρχία δεν ήταν στατική, καθώς διακόπηκε από τις Ενετικές κατακτήσεις του 16ου αιώνα. Η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών και εθνικών ομάδων, καθώς και η διακίνηση αγαθών, δημιούργησαν ένα σύνθετο και δυναμικό κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώθηκε από την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών. Η ενότητα μέσω των εκθεμάτων εστιάζει στις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Ηλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική κοινότητα.