Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Visit-olympia : Οργανώστε ένα μοναδικό ταξίδι στα μνημεία και αξιοθέατα της Ηλείας και δημιουργήστε τη δική σας επική εμπειρία. Kάντε κλικ εδώ
Η μόνιμη έκθεση ξεκινά με την παρουσίαση εκθεμάτων που σχετίζονται με τους πρώτους κατοίκους της Ηλείας.
Η ενότητα των Προϊστορικών αρχαιοτήτων ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο στον αρχαίο κόσμο της Ηλείας και της Πελοποννήσου ευρύτερα. Μέσα από τα εκθέματά της, ανακαλύπτουμε την ιστορία και τον πολιτισμό των πρώτων κατοίκων της περιοχής, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την πτώση του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Στο εισαγωγικό τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται τα παλαιοντολογικά ευρήματα από την πεδιάδα της Ήλιδας και την περιοχή της Ολυμπίας.
Η ήπια φύση της Ηλείας καλωσόρισε τους πρώτους ανθρώπους ήδη από την Μέση Παλαιολιθική περίοδο (120000-35000 π.Χ.). Εργαλεία από πολλές αρχαιολογικές θέσεις μαρτυρούν την ενασχόληση με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και το κυνήγι.
Η στρατηγική θέση της Ηλείας, κοντά στους θαλάσσιους δρόμους της Βόρειας Ευρώπης και της Ιταλικής χερσονήσου, την κατέστησε σημαντικό κέντρο διακίνησης ιδεών και προϊόντων.
Ωστόσο, η απουσία εκτεταμένων οικιστικών καταλοίπων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο εγκατάστασης των πληθυσμών.
Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ή αλλιώς Μυκηναϊκή περίοδο (1600–1200 π.Χ.), η περιοχή γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη. Η Ήλιδα αναδεικνύεται ως ένα από τα τέσσερα κυριότερα πολίσματα της περιοχής, τα οποία συμμετέχουν στον Τρωικό Πόλεμο. Οι κάτοικοί της, γνωστοί ως Επείοι, είχαν ως ηγέτη τους τον Πολύξενο, απόγονο του βασιλιά Αυγεία, που είναι ευρύτερα γνωστός για τη σύγκρουσή του με τον Ηρακλή σχετικά με τον καθαρισμό των στάβλων του.
Η Μέση Παλαιολιθική χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση και την εξέλιξη του Homo sapiens, παράλληλα με άλλους ανθρωποειδείς όπως ο Νεάντερταλ.
Οικισμοί και Κοινωνική Οργάνωση:
Αυτή η περίοδος είναι καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Οι συλλογικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη των επόμενων πολιτισμών. Η ύπαρξη οργανωμένων οικισμών και εργαλείων υπογραμμίζει την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία του ανθρώπου, ακόμα και σε πρωτόγονες συνθήκες.
Η συνένωση σε ομάδες ήταν απαραίτητη για την επιβίωση. Οι οικισμοί παρείχαν ασφάλεια από κινδύνους, καλύτερη πρόσβαση σε πόρους και ευκολότερη κατανομή εργασιών.
Οι πρώτες κοινωνικές δομές δημιουργήθηκαν με βάση τη συνεργασία και την αλληλεξάρτηση, κάτι που σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης του κοινωνικού ιστού.
Στην Ηλεία, η απουσία εκτεταμένων οικιστικών καταλοίπων μας στερεί πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο οργάνωσης των προϊστορικών κοινοτήτων.
Ωστόσο, η συνεχής κατοίκηση της Ηλείας από τη Νεολιθική εποχή έως τους Υπομυκηναϊκούς χρόνους τεκμηριώνεται από κάποια οικιστικά λείψανα που διεσώθηκαν με σημαντικότερο κέντρο την Ολυμπία, όπου τα πρώτα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στην Τελική Νεολιθική εποχή (4300-3100 π.Χ.).
Άλλες προϊστορικές εγκαταστάσεις στο Λεπρέο και στο Στρεφί, προσφέρουν πληροφορίες για τη δημόσια ζωή, ενώ τα ταφικά σύνολα που έχουν ανασκαφεί σε όλη την Ηλεία, αποκαλύπτουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Λίθινα Εργαλεία: Τα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί είναι δείγματα τεχνολογικής εξέλιξης και αποδεικνύουν τις ικανότητες των ανθρώπων να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνταν για κυνήγι, επεξεργασία τροφής και κατασκευή καταλυμάτων.
Οστέϊνη γραφίδα (Δ00512), στενόμακρη, με πεπλατυσμένο σώμα, που καταλήγει σε ακμή. Φέρει διακόσμηση από μικρούς, στικτούς κύκλους και στις δυο πλευρές του σώματος. Πρόκειται για ταφικό κτέρισμα δηλωτικό επαγγέλματος (γραφέας) της Μυκηναϊκής εποχής, ΥΕ ΙΙΙ (14ος – 12ος αι. π.Χ.).
Σπάνιο εύρημα με προέλευση το μυκηναϊκό νεκροταφείο της κοινότητας Άγιας Τριάδας του Δήμου Ήλιδας στην ορεινή Ηλεία.
Η Ολυμπία αναδύεται ως σημαντικό κέντρο κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο. Όπως μαρτυρούν τα σκεύη των προθηκών, οι κάτοικοι αναπτύσσουν διατροφικές συνήθειες που αντανακλούν τις επαφές τους με άλλους προϊστορικούς πολιτισμούς του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας και των Βαλκανίων…
Κατά τη λαμπρή Μυκηναϊκή περίοδο, ο Αλφειός και οι παραπόταμοί του αποτέλεσαν το επίκεντρο της κατοίκησης στην Ηλεία, με την Ολυμπία να ξεχωρίζει….